Saturday, May 30, 2015

May Charity Mission - Eucharist Orphanage- A Refuge for the Disabled Children


Tiếng Việt dưới đây...

Juxtapose to the Duc Long bus station in the middle of Pleiku city is the Eucharist Orphanage for the disabled children. There are 70 orphaned children with various disabilities who were taken in from various parts of Vietnam and are cared for by five nuns. In addition to the care for daily living, these children also receive physiotherapy and lessons in singing and the fundamentals of being human. It's a significant challenge for these children to interact with the people around them. Most are born with cerebral palsy, other birth defects, or mental retardation leaving most to persist in a vegetative state. 


The little girl pictured below is now 10 years old; she requires a wheel chair permanently to assist with maintaining posture to help with her feeding. Half of the food would spill out of her mouth because she's unable to close her lips. She's not the only one. There are more than 20 children at this orphanage with similar disabilities. 


And while we sympathize with these children's challenges, we can only marvel at the work of these nuns. Perhaps there are no words that can fully describe the sacrifice of these selfless nuns and the volunteers who come to the orphanage on a regular basis. The V.Spice team was able to witness the hardship in providing toiletry needs and bathing for these children before their dinner. It is clearly evident that these nuns endured so much to provide complete, holistic care for these children, especially for those with no bowel or bladder control. 



Furthermore, there's the difficulty of preparing food for these children. The nuns have to blend food into purees because most of the children don't have the ability to chew. But to be able to feed those who can't sit on their own requires lots of patience and loving.  



The girl pictured below is 9 years old.  Look at her pretty face, angelic smile, and her bright eyes! Unfortunately, she's mute but is able to hear. Her body is like that of an 8-month old baby.  She's failing to thrive. 


When you can appreciate the challenges presented here, you come to the realization that this is a different world; one that is very special - a world in which the children do not speak, nor laugh, but are able to sense the love pouring in for them. 



While volunteering here, the V.Spice team acknowledged that this orphanage has only five wheelchairs to accommodate 70 disabled children. They are not cheap. The cost of each wheelchair is about $100 usd. These chairs are necessary to assist with posture control and feeding. When it's time to eat, the children with the most disability are tend to first while the rest lay waiting. 


The Spices of Life's mission is trying to raise enough money to buy at least 10 wheelchairs for these children to make their lives and the lives of those who care for them a little easier. The wheelchairs we hope will reduce transferring difficulties and alleviate stress and free up time for the nuns and caregivers to tend to other needs for the orphanage. The Spices Of Life is in the process of negotiating specific types of wheelchairs for these children to meet their needs. 

Heartfelt thanks to The Spices of Life's followers, supporters, and the team in Vietnam who have been contributing to this wonderful life changing mission. In the indelible words of Aesop, "No act of kindness, no matter how small, is ever wasted." 

May you and your family be blessed for your generosity and kindness. Thank you!
***
*

Giữa lòng thành phố Pleiku, ngay bên cạnh bến xe Đức Long, trại trẻ mồ côi Thánh Thể tập trung khoảng 70 trẻ em mồ côi khuyết tật. Ngoài việc được 5 sơ tận tình chăm sóc, các em còn được tập vật lý trị liệu, học hát và học những bài học làm người. Các em nơi đây rất khó có được một cuộc sống hòa nhập với cộng đồng vì  đa số đều bị khuyết tật hoặc dị tật bẩm sinh, nhiều em bị thiểu năng trí não, chỉ duy trì đời sống thực vật. 


Bé gái trong hình dưới đây đã 10 tuổi nhưng cơ thể rất yếu, không ngồi được, ăn uống rất khó, một nữa thức ăn bị đổ ra ngoài vì bé hoàn toàn không chủ động đươc, bé luôn phải ngồi xe lăn cố định xương. Ở đây có hơn 20 em tương tự tình trạng như vậy.


Và trong khi chúng ta thương hại những khó khăn, thách thức của các em nhỏ, chúng ta chỉ có thể thấy được những việc làm kỳ diệu của các sơ. Có lẽ không dùng từ nào tả hết nỗi vất vả, hy sinh, đầy lòng bác ái và tình yêu thương bao la của các sơ cũng như những tình nguyện viên đã thường xuyên đến trại mồ côi chăm sóc cho các em. V.Spice đến đúng vào lúc các em được các sơ cho đi vệ sinh và tắm để ăn buổi xế chiều. Vậy mới thấy rõ sự vất vả, sự nhẫn nại đến vô cùng của các sơ khi làm vệ sinh cho các em, nhất là những em không tự chủ và vô thức. Cũng dễ hiểu vì sao có những người không thể chịu đựng nổi cảnh tượng này, giữa những mùi tanh và "một chiến trường" công việc quá cực nhọc. 



Thêm phần vất vả cho các sơ là mỗi món ăn, mỗi bữa ăn của các em đều phải xay nhuyễn vì hầu hết các em không có khả năng nhai. Rồi để bón thức ăn cho những em không ngồi được quả là một việc đòi hỏi sự kiên nhẫn, đầy tình yêu thương, đầy tình người thì mới có thể làm được.



Em bé trong hình dưới đây đã được 9 tuổi.  Nhìn gương mặt xinh xắn, nụ cười thiên thần, và đôi mắt sáng ngời của em kìa!  Thật bất hạnh cho em, em nghe được nhưng không nói được. Cơ thể chỉ nhỏ như bé lên 8 tháng. Ăn uống rất khó khăn. Em mồ côi và khuyết tật, thiểu năng trí tuệ.


Dường như, đây là một thế giới khác, vô cùng đặc biệt, một thế giới có những đứa trẻ không nói, không cười, nhưng vẫn cảm nhận được tình yêu thương.



Trong lúc làm việc tình nguyện ở đây, V.Spice thấy có 5 chiếc xe lăn dùng cho 70 trẻ em khuyết tật. Những chiếc xe lăn này ưu tiên cho các em khó ăn trước, sau đó lần lượt đến phiên các em đang nằm chờ trong phòng. Mỗi chiếc xe lăn giá khoảng $100 usd. Những chiếc xe lăn là vật dụng cần thiết và thiết thực giúp các em ngồi thẳng để ăn uống.


The Spices of Life (Hương Vị Cuộc Sống) hiện tại đang trong quá trình tìm kiếm cụ thể các loại xe lăn để đáp ứng nhu cầu của các em và động thời cố gắng gom góp tiền để mua ít nhất 10 chiếc xe lăn nhằm giúp đỡ trẻ khuyết tật có phương tiện sinh họat, giảm bớt khó khăn trong sinh hoạt hàng ngày và thuận tiện hơn cho người chăm sóc.

Một lời cảm ơn chân thành đến mọi người đã  bỏ thời gian quý báu, công sức và vật chất vào sứ mệnh thay đổi cuộc sống tuyệt vời này. Ghi khắc lời của nhà triết học Aesop: "Lòng tốt ra sao, việc nhỏ thế nào, cũng không là lãng phí."  

Thursday, May 28, 2015

Cánh Gà Nướng (Grilled Chicken Wings)


Though spring is not yet over, summer appeared to be gloriously long on Memorial Day; it is the unofficial kickoff to summer. And in just one more day, my girls will be done with school and that for me is really the beginning of summer.

'Summertime, and the livin is easy. . . One of these mornings, you're gonna rise up singing' Heard of that? Nothing ushers in summer like the lyric of this song.

Lazy days on the beach, boating, biking, drive-in movies (yes, we still have this for you Apple generation), bonfires, cookouts - the list goes on.  My favorite thing to do in the summer is firing up  the backyard barbecue grill surrounded with friends and family and winding down on the hammock,  appreciating the glory that's around me.


And what better way to spend time with family and friends around the pool than eating, especially chomping down a perfectly grilled piece of chicken wing.  This delicious, tasty, and addictive chicken wing recipe that I am about to share with you will not only please your tummies and guests' palates, but elevate you to grilling greatness. Okay, maybe not greatness but I can guarantee that your guests will likely take down an entire 6-pound batch in about 5 minutes! These wings are truly  finger lickin’ good.

The key is to cook them over a moderate flame so that the fat renders out and the skin gets nice and crispy. 

This chicken wings are delectable as they are but the extra ingredients of fresh lemongrass, or kaffir lime leaves takes it to another level.  The red pepper flakes are one of the ingredients in the sauce and it's just mild enough for the kids My girls can never get enough of these wings.
*
RECIPE: Cánh Gà Nướng
*

Ingredients


about 6 lbs Chicken Wings 
1 cup Brown Sugar
1/2 cup Soy Sauce
1/4 cup Fish Sauce
1 tablespoon Garlic Powder
1tablespoon Onion Powder
1 tablespoon Red Pepper Flakes 
1/4 cup Oil
3 tablespoons  finely chopped Kaffir Lime Leaves, about 6 double leaves
or 
4 tablespoons finely chopped Lemongrass, 2-3 lemongrass stalks
*
Directions

Preparing the Wings


Buy the package of pre-cut wings (also called party wings).  If you buy them whole, the wings will consist of three parts: the drum, the flat/double-boned “wing” part, and the tip. To cut up a whole wing, start by cutting off the tip and discarding, then cut between the drum and the wing part.   I use my hands to break them apart at the joints, then cut them off.  It’s easy once you get the hang of it.  You can also grill the whole wing if preferred.  

Wash the chicken wings, rinse and drain.  Set aside.
*
Preparing the Sauce


Combine all the ingredients and the lemongrass or kaffir lime leaves,  if used.  Mix well.


Marinate the wings for at least an hour or overnight

wings with lemongrass

wings with kaffir lime leaves

I love incorporate kaffir lime leaves in my food whenever I can, therefore, it's a must to have a kaffir lime tree in my vegetable garden.

*
Grilling the Wings


Grill the wings just under 400 degrees F with the inside of wings down, covered until the temperature reaches up to 400 degrees, then lower the heat to maintain the temperature at about 400 degrees otherwise the wings will burn quickly.  Lift to lid as needed to release the heat and maintaining grilling temperature.


Continue to cook until the underside is golden then turn and grill other side. Keep an eye on this side as it can flame and burn easily. 


Again, you may need to adjust temperature or opening the grill lid to drop the temperature. As soon as the skin turns golden brown, flip and return the wing to original underside for about 5 minutes and remove to serve.  If not serving right away, transfer wings to the top rack to keep them warm while grilling the vegetables. 
*
Presentation




Enjoy these tasty grilled wings with pickled cucumber, daikon, assorted grilled vegetables, and grilled sticky rice with some beer or beverage of your choice to kickoff the summer party.

Friday, May 15, 2015

Tôm Hùm Nướng Bơ Tỏi-Roasted Garlic Butter Lobster Tails


Put on your apron. That's right. It's lobster tail time!

Often time, we crave for lobster tails but don't know what to do with them except boiling or grilling then eating them with butter and a squeeze of lemon juice. Since my girls and husband are seafood fanatics, I feel motivated to create a new lobster tail recipe with Asian-inspired twist for my family to enjoy. 

These lobster tails dressed in a sauce mixture of butter, garlic, brown sugar, cracked pepper, and chicken bouillon powder pack a punch scintillating with flavors. Broil these in the oven for a few minutes. You will absolutely fall in love as soon as the aroma comes wafting your way. For those who love the Asian fusion lobster tails style, this will be simply enjoyable to make.

RECIPE: Tôm Hùm Nướng Bơ Tỏi
Ingredients



5-6 medium (about 8 oz) Lobster Tails
1 stick Butter
2 tablespoons finely chopped Garlic
1 tablespoon Chicken Bouillon Powder
4 tablespoons Brown Sugar
1 teaspoon cracked Black Pepper
*
Directions

Preparing Lobster Tails


Use a scissor to cut the center of the shell all the way to the base of the tail.  Remember to cut only the shell not the meat.  
Crack the shell firmly along the incision, then pull the meat up through the shell.

*
Sauteing Lobster Tails


In a large skillet, cook the butter and garlic on medium heat about a minute until fragrant and butter melted.  Add chicken powder, sugar, and black pepper.  Mix well.


Add lobster tails in the skillet.  Slather sauce over the lobsters and let it cook for about 2 minutes.


Flip lobsters over and cook for another 2 minutes until the shells turn pink.

*
Roasting Lobster Tails



Transfer lobster tails to a baking tray.  Pour the sauce over the lobsters.  Place the tray on the middle rack and broil at medium heat for 8-10 minutes.  Remember to keep your eye on the oven to prevent the lobster from being overcooked. 
*
Presentation


Enjoy roasted garlic butter lobster tails with your favorite side dishes.  The sweet, tasty, and finger-licking goodness of the sauce can serve as a great dipping sauce for french bread.


I also used the sauce to mix with udon noodles as a side dish.  The udon noodle first needs to be blanched in boiling water for a couple minutes then toss in finely chopped garlic that was cooked in  hot olive oil.  Add a pinch of salt then transfer the noodle to the sauce tray and mix well.  Toss in some blanched asparagus to add a nice complementary color and  make it look healthy.  Then whip out your bibs and dig in.


Bon Appetite!