Vietspices Search

Saturday, May 30, 2015

May Charity Mission - Eucharist Orphanage- A Refuge for the Disabled Children


Tiếng Việt dưới đây...

Juxtapose to the Duc Long bus station in the middle of Pleiku city is the Eucharist Orphanage for the disabled children. There are 70 orphaned children with various disabilities who were taken in from various parts of Vietnam and are cared for by five nuns. In addition to the care for daily living, these children also receive physiotherapy and lessons in singing and the fundamentals of being human. It's a significant challenge for these children to interact with the people around them. Most are born with cerebral palsy, other birth defects, or mental retardation leaving most to persist in a vegetative state. 


The little girl pictured below is now 10 years old; she requires a wheel chair permanently to assist with maintaining posture to help with her feeding. Half of the food would spill out of her mouth because she's unable to close her lips. She's not the only one. There are more than 20 children at this orphanage with similar disabilities. 


And while we sympathize with these children's challenges, we can only marvel at the work of these nuns. Perhaps there are no words that can fully describe the sacrifice of these selfless nuns and the volunteers who come to the orphanage on a regular basis. The V.Spice team was able to witness the hardship in providing toiletry needs and bathing for these children before their dinner. It is clearly evident that these nuns endured so much to provide complete, holistic care for these children, especially for those with no bowel or bladder control. Furthermore, there's the difficulty of preparing food for these children. The nuns have to blend food into purees because most of the children don't have the ability to chew. But to be able to feed those who can't sit on their own requires lots of patience and loving.  The girl pictured below is 9 years old.  Look at her pretty face, angelic smile, and her bright eyes! Unfortunately, she's mute but is able to hear. Her body is like that of an 8-month old baby.  She's failing to thrive. 


When you can appreciate the challenges presented here, you come to the realization that this is a different world; one that is very special - a world in which the children do not speak, nor laugh, but are able to sense the love pouring in for them. While volunteering here, the V.Spice team acknowledged that this orphanage has only five wheelchairs to accommodate 70 disabled children. They are not cheap. The cost of each wheelchair is about $100 usd. These chairs are necessary to assist with posture control and feeding. When it's time to eat, the children with the most disability are tend to first while the rest lay waiting. 


The Spices of Life's mission is trying to raise enough money to buy at least 10 wheelchairs for these children to make their lives and the lives of those who care for them a little easier. The wheelchairs we hope will reduce transferring difficulties and alleviate stress and free up time for the nuns and caregivers to tend to other needs for the orphanage. The Spices Of Life is in the process of negotiating specific types of wheelchairs for these children to meet their needs. 

Heartfelt thanks to The Spices of Life's followers, supporters, and the team in Vietnam who have been contributing to this wonderful life changing mission. In the indelible words of Aesop, "No act of kindness, no matter how small, is ever wasted." 

May you and your family be blessed for your generosity and kindness. Thank you!
***
*

Giữa lòng thành phố Pleiku, ngay bên cạnh bến xe Đức Long, trại trẻ mồ côi Thánh Thể tập trung khoảng 70 trẻ em mồ côi khuyết tật. Ngoài việc được 5 sơ tận tình chăm sóc, các em còn được tập vật lý trị liệu, học hát và học những bài học làm người. Các em nơi đây rất khó có được một cuộc sống hòa nhập với cộng đồng vì  đa số đều bị khuyết tật hoặc dị tật bẩm sinh, nhiều em bị thiểu năng trí não, chỉ duy trì đời sống thực vật. 


Bé gái trong hình dưới đây đã 10 tuổi nhưng cơ thể rất yếu, không ngồi được, ăn uống rất khó, một nữa thức ăn bị đổ ra ngoài vì bé hoàn toàn không chủ động đươc, bé luôn phải ngồi xe lăn cố định xương. Ở đây có hơn 20 em tương tự tình trạng như vậy.


Và trong khi chúng ta thương hại những khó khăn, thách thức của các em nhỏ, chúng ta chỉ có thể thấy được những việc làm kỳ diệu của các sơ. Có lẽ không dùng từ nào tả hết nỗi vất vả, hy sinh, đầy lòng bác ái và tình yêu thương bao la của các sơ cũng như những tình nguyện viên đã thường xuyên đến trại mồ côi chăm sóc cho các em. V.Spice đến đúng vào lúc các em được các sơ cho đi vệ sinh và tắm để ăn buổi xế chiều. Vậy mới thấy rõ sự vất vả, sự nhẫn nại đến vô cùng của các sơ khi làm vệ sinh cho các em, nhất là những em không tự chủ và vô thức. Cũng dễ hiểu vì sao có những người không thể chịu đựng nổi cảnh tượng này, giữa những mùi tanh và "một chiến trường" công việc quá cực nhọc. Thêm phần vất vả cho các sơ là mỗi món ăn, mỗi bữa ăn của các em đều phải xay nhuyễn vì hầu hết các em không có khả năng nhai. Rồi để bón thức ăn cho những em không ngồi được quả là một việc đòi hỏi sự kiên nhẫn, đầy tình yêu thương, đầy tình người thì mới có thể làm được.Em bé trong hình dưới đây đã được 9 tuổi.  Nhìn gương mặt xinh xắn, nụ cười thiên thần, và đôi mắt sáng ngời của em kìa!  Thật bất hạnh cho em, em nghe được nhưng không nói được. Cơ thể chỉ nhỏ như bé lên 8 tháng. Ăn uống rất khó khăn. Em mồ côi và khuyết tật, thiểu năng trí tuệ.


Dường như, đây là một thế giới khác, vô cùng đặc biệt, một thế giới có những đứa trẻ không nói, không cười, nhưng vẫn cảm nhận được tình yêu thương.Trong lúc làm việc tình nguyện ở đây, V.Spice thấy có 5 chiếc xe lăn dùng cho 70 trẻ em khuyết tật. Những chiếc xe lăn này ưu tiên cho các em khó ăn trước, sau đó lần lượt đến phiên các em đang nằm chờ trong phòng. Mỗi chiếc xe lăn giá khoảng $100 usd. Những chiếc xe lăn là vật dụng cần thiết và thiết thực giúp các em ngồi thẳng để ăn uống.


The Spices of Life (Hương Vị Cuộc Sống) hiện tại đang trong quá trình tìm kiếm cụ thể các loại xe lăn để đáp ứng nhu cầu của các em và động thời cố gắng gom góp tiền để mua ít nhất 10 chiếc xe lăn nhằm giúp đỡ trẻ khuyết tật có phương tiện sinh họat, giảm bớt khó khăn trong sinh hoạt hàng ngày và thuận tiện hơn cho người chăm sóc.

Một lời cảm ơn chân thành đến mọi người đã  bỏ thời gian quý báu, công sức và vật chất vào sứ mệnh thay đổi cuộc sống tuyệt vời này. Ghi khắc lời của nhà triết học Aesop: "Lòng tốt ra sao, việc nhỏ thế nào, cũng không là lãng phí."  

4 comments:

  1. Hi Loan,
    Do we just use the paypal button on your blog side bar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dạ. You can use the PayPal button on my blog side bar.
      If you have Bank of America, You may also send your contribution to the Bank of America by using this email address:
      thespicesoflife@yahoo.com
      After logging in your online account, click on "Transfer". You will see a few options. Choose "Receive Money
      using an email address or mobile number".

      If you would like to send a check, please email or pm me.

      Thank you so much for being a part of this wonderful mission.

      Delete
  2. Chi Loan, What is your email address? I would like to send you an email. Thanks!

    ReplyDelete