Vietspices Search

Friday, July 17, 2015

June Charity MissionTiếng Việt dưới đây...

June 1 is International Children's Day, a day founded over 70 years ago to promote children's rights and well-being around the world.  In honor of some of the world’s neediest children, The Spices Of Life (TSOL) took on several wonderful missions throughout the month of June.

I am so thankful and excited to share what is really a culmination of prayers, love, kindness and sweats from The Spices Of Life readers and team. It's certainly a testament to the power of teamwork, humanity, and love.

Here's a summary of the work we helped realized for June 2015:

The team's first stop - Phaolô Orphanage (as in Paul the disciple). A portion of our contribution went out to these children in the district of Chư Á, Gia Lai province. Supplies and essentials including books, pens, pencils, milk, rice, disposable bibs, soaps were delivered to the orphanage. What a great  and clean looking bunch huh?!At Temple Bửu Châu Orphanage, there were 50 disabled and abandoned orphans. And we hear that the number continues to grow every month.  TSOL team was able to contribute by way of bibs, baby formula, and infant cereals for these children.
This baby in Thach's arms was abandoned on the street when she was only 3 days old. She is about a month old now.


We saw the largest number of disabled children at Eucharist Orphanage. Who would think the boy being coddled in Thach's arms below is 10 years old?  He can't speak or smile.  He was so hungry that he kept scraping the milk bottle constantly.  She had to drip the milk drop by drop into his mouth since he has no ability to suck on the nibble.


At a fourth orphanage there were more than 50 disabled orphans whom were originally left on the side of the forest or on the streets and were brought in to be cared for and sheltered. These children are cared by a 52 year-old priest.  This orphanage doesn't get enough as much support from other organizations, therefore, TSOL team and another charity teamed up to purchase clothes, bibs, rice, and personal items.  The interaction was amazing. We cooked a meal and organized a musical dance  for these children. They had a blast.Below you'll find pictures of children from a poor village of Mang Yang district receiving cookies and candies.  The road to this village was made more difficult by the sweltering heat and high humidity, but the team was focused as they knew ahead of them were a throng of children waiting. The joy on these children's faces will assuage the aches and pains of the team's long journey and certainly put to rest any doubt they may have had on the value of their work.In addition to our orphanage work, TSOL team also reached out to this 3 year-old boy who fell into a boiling pot of pigs' food.  His whole body was severely burnt. We contributed a small portion to help his parents with transportation and expense to bring their boy to a burn center in Saigon for higher level of care. We learned that he is recovering well.I think our most significant work in Gia Lai Province was providing 10 wheelchairs to the Eucharist Orphanage for children, most of whom are affected by cerebral palsy. Originally, the plan was to buy wheelchairs made in Vietnam and the estimated cost was $1000.  The plan changed when the quality and features of these wheelchairs were inadequate to meet the needs of these children. They have limited options for adjustment and reclining. Fortunately, we were able to find a vendor who sells quality wheelchairs that imported from the US and offer more seat adjustment options which are critical with the transportation, bathing, and feeding of these children. Luckily, there was only a nominal increase in price. Unfortunately, when these were delivered, the children were not available to receive their gifts. The entire group was stricken with a viral illness that landed them in the hospital. The nuns represented them and were overjoyed with tears.


wheelchairs are being set up
Our work would not have been possible without your continuing support. I want to send out a special thank you to Thach, who's our lead in this project. She has worked tirelessly in helping us coordinate these missions. In her humble words, "Việc làm của Thạch như hạt cát trên sa mạc. Thắm tháp vào đâu." Translation: "My work is like a grain of sand in the desert . . . what significant impact can it have." But as you can see, our collaborative effort is not in vain. It goes beyond the material gifts. It's about demonstrating love - sometimes from .across the globe - and kindling hope.

I read somewhere that "it may be true that no one person can solve all the world's problems but what you can do is make that little corner of the world where you live just a little better."  Well, for the kids' sake, Thach's corner of the world is definitively a little better and our's just got a little bigger.
***
*


***
*
Ngày 1 tháng 6 là ngày quốc tế thiếu nhi, ra đời khoảng hơn 70 năm trước khẳng định trẻ em là đối tượng được nhân loại toàn thế giới luôn quan tâm, đồng thời cũng là ngày nhắc nhở mọi người hãy bảo vệ và chăm sóc trẻ em tốt hơn. Trong vinh dự được đồng hành cùng một số trẻ em nghèo, Hương Vị Cuộc Sống (The Spices Of Life - TSOL) đã làm một số nhiệm vụ tuyệt vời trong suốt tháng Sáu.

Loan rất biết ơn và vui mừng chia sẻ sự cầu nguyện, tình yêu, lòng tốt và sự vất vả từ những độc giả, những đồng đội của TSOL. Đó chắc chắn là một minh chứng cho sức mạnh của tinh thần đồng đội, nhân loại, và tình yêu. 

Dưới đây là một bản tóm tắt các công việc TSOL đã làm cho tháng 6 năm 2015: 

Đầu tiên, TSOL đã tài trợ cho trại trẻ em nghèo, mồ côi ở trại Phaolô Orphanage huyện Chư Á, tỉnh Gia Lai những vật dụng thiết yếu bao gồm sách, bút mực, bút chì, sữa, gạo, bỉm , xà phòng. Tại cô nhi viện của Chùa Bửu Châu, nơi có 50 trẻ em mồ côi khuyết tật và bị bỏ rơi. Nghe nói hàng tháng, số lượng trẻ em được tiếp nhận ở đây ngày một tăng nhiều hơn. Đội TSOL đã trao tặng bỉm, sữa và bột ăn dặm cho các em. 
Em bé trong vòng tay Thạch đã bị bỏ rơi khi em mới 3 ngày tuổi. Hiện nay, bé được khoảng một tháng tuổi. 


Ở Gia Lai, trại trẻ mồ côi Thánh Thể có nhiều trẻ em khuyết tật nhất. Có ai nghĩ cậu bé được nâng niu trong vòng tay Thạch dưới đây là 10 tuổi? Em không thể nói hay cười. Em thèm sữa quá cứ lấy tay với vào hộp sữa. Thạch phải rót từng giọt cho em vì em không có khả năng để hút ống hút được. 


Tại trại trẻ mồ côi thứ tư có hơn 50 trẻ em bị bỏ rơi ở bìa rừng hay ngoài đường chỉ vì bị khuyết tật. Các em được thầy Nhất đưa vào chăm sóc và che chở. Trại trẻ mồ côi này không nhận được nhiều sự hỗ trợ từ các tổ chức khác, do đó, TSOL và một số nhóm tổ chức từ thiện khác cùng hợp tác để mua quần áo, bỉm, gạo, và vật dụng cá nhân cho các em. Nhóm từ thiện nấu ăn và tổ chức văn nghệ múa hát cùng các em. Sự tương tác thật là tuyệt vời. Còn đây là hình ảnh niềm vui của trẻ em từ một ngôi làng nghèo ở huyện Mang Yang. Các em được phát bánh và kẹo. Đường đi đến ngôi làng này đã khó mà trời thì nắng như đổ lửa, nhưng các nhóm tổ chức từ thiện đã tập trung lên đường từ sớm vì mọi người biết phía trước họ là rất đông trẻ em đang chờ đợi từng giây phút. Niềm vui trên khuôn mặt của các em nhỏ sẽ xoa dịu sự mệt mỏi của cuộc hành trình dài và chắc chắn sẽ xua tan bất kỳ nghi ngờ nào về giá trị công việc đầy từ tâm của họ.Ngoài công việc giúp đỡ trại trẻ mồ côi, TSOL cũng đến thăm em bé 3 tuổi bị té vào nồi cám heo này. Toàn bộ cơ thể của em bị phỏng nặng. TSOL đã đóng góp một phần nhỏ để giúp bố mẹ em có chi phí đưa em vào Bệnh viện Nhi Đồng 2 tại Sài Gòn để được chăm sóc tốt hơn. Hiện tại em đang hồi phục rất tốt.Công việc lớn lao nhất mà TSOL thực hiện tại tỉnh Gia Lai là cung cấp 10 chiếc xe lăn cho trại trẻ mồ côi Thánh Thể. Đa số các em nơi đây bị bại não. Ban đầu, kế hoạch là mua xe lăn sản xuất tại Việt Nam và chi phí ước tính là $1000 usd. Nhưng sau đó đã thay đổi để đảm bảo chất lượng và tính năng của xe lăn có thể đáp ứng nhu cầu hàng ngày của các em. TSOL đã tìm được một nhà cung cấp chuyên bán xe lăn nhập khẩu với chất lượng Mỹ. Những chiếc xe lăn này có thể điều chỉnh chỗ ngồi. Tính năng này rất quan trọng với việc vận chuyển các em, tắm rửa, và cho ăn. May mắn thay, giá cả không khác biệt nhiều lắm. 

Thật không may, khi TSOL đến trại trẻ mồ côi Thánh Thể để giao xe, nhiều em không có mặt để nhận quà. Các em hôm đó bị ngộ độc vì uống sữa hết hạn phải nhập viện. Các sơ chia nhau vào bệnh viện chăm sóc cho các em. Các sơ đã đại diện cho trại trẻ mồ côi Thánh Thể nhận xe và đã vui mừng khôn xiết và không cầm được nước mắt.


xe lăn đang được lắp ráp
TSOL không thể thực hiện được những việc ý nghĩa này nếu không có sự hỗ trợ tiếp tục của mọi người. TSOL muốn gửi lời cảm ơn đặc biệt đến Thạch, người đã làm việc không mệt mỏi trong việc giúp TSOL phối hợp sứ mệnh này. Trong lời nói khiêm tốn của Thạch, "Việc làm của Thạch như hạt cát trên sa mạc. Thấm tháp vào đâu." Tuy nhiên, như chúng ta thấy, sự nỗ lực trong việc tham gia các hoạt động từ thiện của TSOL không phải là vô ích. Nó vượt xa những món quà vật chất. Đó là thể hiện tình yêu thương - từ khắp nơi trên thế giới - và thắp lên niềm hy vọng. 

Loan có đọc ở đâu đó rằng, "có thể đúng là không ai có thể giải quyết tất cả các vấn đề của thế giới, nhưng những gì bạn có thể làm là làm cho một góc rất nhỏ trong thế giới nơi bạn sống tốt hơn một chút". Vâng, vì lợi ích của trẻ em, một góc nhỏ trong thế giới của Thạch chắc chắn là tốt hơn một chút và một góc trong thế giới của Hương Vị Cuộc Sống cũng lớn hơn một chút.

2 comments:

  1. Cám ơn Loan đã chia sẽ hình ảnh và bài viết...mình đọc mà nước mắt cứ rơi.... thấy thương quá.....

    ReplyDelete
  2. Love seeing this post and there is still humanity in this world :) It makes my heart so full reading this post.

    ReplyDelete